etiket rood salon rood etiket B rood etiket C rood etiket E rood etiket F

Exposities

 

zweet Zweet

In tegenstelling tot tranen, die ons van dieren onderscheiden, is zweet juist iets dat ons aan dieren bindt. Zweet kan stinken als dat van een bok. Is het daarom dat zweet in een kwade reuk is komen te staan?
Wij leven in het tijdperk van de deodorants. Men moet zich hoeden, anderen door al te opdringerige en indiscrete lichaamsgeuren te hinderen. Nog nooit is de intolerantie voor stank zo groot geweest als tegenwoordig, toch heeft de ontgeuring van onze samenleving zeker een eeuw in beslag genomen. Achter de angst voor besmetting, die men vroeger toedichtte aan stank, schuilt een andere angst met een moraliserend karakter, de angst voor verdierlijking en ontaarding. Het gebruik van de reukzin vormt een maatschappelijk taboe, het is verdacht te snuiven of te genieten van zware dierlijke geuren. Ook de erkenning van de erotische rol van seksuele geuren wekt argwaan. Vroeger werd parfum gebruikt om de geur te benadrukken, zoals het corset dat deed met de lichaamsvormen, deze zware dierlijke parfums, amber, muskus en civet, zijn in de ban gedaan. Vanaf dan is er een opleving van bloemengeuren, tedere geuren, die men noch kan onderscheiden, noch kan definiëren.
Vreemd is het te bedenken, dat je zo geconditionneerd bent door je tijd en cultuur, dat deze wetenschap niets verandert aan je eigen intolerantie. Hoe ruim je ook wilt denken, het moet wèl gebeuren in een geurloze omgeving.

(zie Pestdamp en bloesemgeur, A Corbin)

Het Carbarium

11 Wunderkammern

Huiskamergeluk